verzió: 8.1.2
2021. december

Szolgáltatás kiválasztása

A szolgáltatás (mobil, roaming, vezetékes telefon, internet, televízió, kombinált szolgáltatások) kiválasztása a Tantusz rendszer főoldalán történik. A vezetékes telefon, az internet, a televízió illetve a kombinált szolgáltatások esetében további paraméter a felhasználási hely, ez külön felületen történik, a találati lista csak ez után jelenik meg.

Utca keresése

A hírközlési szolgáltatók, szolgáltatások illetve tarifacsomagok adatbázisában való publikus keresés első lépése egy utca megnevezése, amelyre a lekérdezés vonatkozik. A konkrét utca többféleképpen adható meg:

  • szabad szöveges keresés segítségével,
  • illetve hagyományos módon, kiválasztással.

A szabad szöveges keresés esetén adjon meg irányítószámot, település nevet, utca nevet, közterület megnevezést - illetve ezek töredékét - tetszőleges sorrendben, utána válassza ki a találati listából a keresett utcát. A találati lista csak az első 9 találatot jeleníti meg. Minél több információt ad meg, annál pontosabb lesz a találati lista. A leggyorsabb eredmény irányítószám és utca név megadásával érhető el.

A hagyományos kiválasztásnál háromfél megközelítés lehetséges:

  • irányítószám alapján,
  • település alapján,
  • illetve utca keresésével.

A választást a paraméterező űrlap teszi lehetővé, amelyen egy kifejezést beírva, valamint a keresés fenti típusát kiválasztva lehet továbblépni. Alapértelmezett az irányítószám szerinti keresés. Ezen az űrlapon a rendszer irányítószám esetén pontos találatra keres, míg a másik két megközelítés esetében szóelejei egyezésre.

A paraméterezés második lépése irányítószámból illetve településből kiindulva a megfelelő irányítószámok (települések, település-részletek) kilistázása, amelyek közül a felhasználónak választani kell. Az irányítószám-választó lista a kívánt település nevének beütésére a megfelelő találathoz ugrik. Ha a keresés utca megadásával indult, a második lépésben a megfelelő utcák találatait adja a lista, település illetve irányítószám szerint csoportosítva. Amennyiben csak egy opció lehetséges, nincs szükség választásra, a rendszer automatikusan hozza az ehhez tartozó utcák listáját egy szinttel lejjebb.

Harmadik lépésben az utca kiválasztása történik. Az előző listához hasonlóan itt is alkalmazható a billentyűzet segítségével való keresés.

Találati lista

A tarifacsomagok találati listája külön képernyőn jelenik meg. Ennek jobb oldalán található a keresett utca, ez alatt pedig a visszaléptető gomb, amellyel új keresés indítható. Ugyanitt lehetséges a keresett modul (vezetékes telefon, internet, televízió, több az egyben szolgáltatás) változtatása, illetve a visszalépés a kezdő képernyőre is.

A találati lista sokféleképpen szűrhető illetve rendezhető, ez szolgáltatás-típusonként változik. Alapesetben szűrés nem történik, a rendezést pedig az ár adja, növekvő sorrendben. Mivel így a találatok száma általában meglehetősen nagy, első közelítésben csak az első 30 rekordot mutatja a lista, de explicit kérésre a teljes lista is megtekinthető. Ennek megjelenítése azonban több tíz másodpercig is eltarthat!

A konkrét szűrési lehetőségek szolgáltatásonként változnak. A szűrési opciók minden esetben a találati lista feletti lenyitott listák segítségével állíthatók be, kivétel ez alól csak tévés szolgáltatások esetében a csatornaválasztó panel. Az áron kívül bármely esetében megadható több ismérv is (ehhez a CTRL gombot nyomva kell tartani a kiválasztásnál). Az ár esetében intervallumok közül kell választani, amelyek átfedik egymást: tehát mindig a legfelső ár határozható meg.

A rendezés a találati lista fejlécének segítségével történik az aktuális rendezési paraméter melletti nyíl határozza meg a rendezés irányát.

Szélessávú internet esetében a szűrés történhet sávszélességre, korlátosságra, hűségnyilatkozatra, technológiára, szolgáltatóra, illetve árra. Rendezés lehetséges letöltési sebességre, hűségnyilatkozatra, illetve árra.

Televízió szolgáltatások esetében a szűrés történhet hűségnyilatkozatra, technológiára, szolgáltatóra, illetve árra. Rendezés lehetséges technológiára, hűségnyilatkozatra, illetve árra.

Kombinált szolgáltatások esetében a szűrés történhet hűségnyilatkozatra, kombinációra, szolgáltatóra, illetve árra. Rendezés lehetséges hűségnyilatkozatra illetve árra. A kombináció ez esetben a kombinált szolgáltatás összetevőit takarja, azaz, hogy tényleges Triple Play, vagy csak Double Play-e a szolgáltatás, és ha az utóbbi, akkor annak melyek az összetevői.

Vezetékes telefon szolgáltatások esetében a szűrés történhet hűségidő, technológia, havi díj és szolgáltató szerint. Rendezés a technológiára, a havi díjra és a hűségidőre.

A találati listában elsődlegesen megjelenő adatok mellett a tarifacsomagokról, illetve a szolgáltatókról további részletes adatok érhetők el a tarifacsomag nevére vagy a Részletek gombra kattintva.

Az egyes tarifacsomagok félretehetők a Kedvencek listába is, ez a későbbi gyors visszakeresést segíti. A kedvencek listája a jobb oldalon jelenik meg, amennyiben legalább egy tarifacsomagot tartalmaz. Elemei a névre kattintva külön felnyíló ablakban hívhatók be. A már nem kedvenc kedvencek innen, vagy közvetlenül a listából törölhetők.

Kiegészítő funkció a kombinált szolgáltatások indirekt lekérdezése. Ez a kombinált szolgáltatások eredménylistájáról indítható és a keresett utcában elérhető egyedi szolgáltatásokat sorolja fel. Külön ablakba nyílik, így egyszerre nézhető a direkt és az indirekt lista is. A két lista egyéb paraméterezése (szűrések) hasonló, de értelemszerűen független. Az indirekt eredménylista eltérő szerkezetben épül fel: a szolgáltatók alatt nyitható ki azok szolgáltatásainak és tarifacsomagjainak listája. Az egyes tarifacsomagokról további részletező panel nyitható le.

Roaming

A roaming esetében a találtai lista és annak paraméterezése egy képernyőre került. A lista paraméterei: szolgáltató, fizetési mód, díjcsomag, illetve természetesen a célország. Ezek beállítása után jelenik meg az adott paraméterek mellett elérhető roaming díjcsomagok listája.

Megjegyzés a Mobiltelefon modulhoz

A Mobiltelefon modul meghívása esetén egyelőre egy ideiglenes tájékoztató szöveg jelenik meg, a nem az Interface Kft. által fejlesztett, külső Mobiltelefon modul átalakítás alatt áll.